EXATLON. Valentin Chis, o calatorie impresionanta, de la vicecampion national de tir la coregraf si dansator de succes

EXATLON.  Valentin Chis, o calatorie impresionanta, de la vicecampion national de tir la coregraf si dansator de succes

Persoana care il cunoaste cel mai bine face dezvaluiri impreionante despre cel alintat „Bruce”, pe traseele dificile din Republica Dominicana

Introvertit, echidistant si extrem de concentrat, unul dintre cei mai indragiti concurenti din cadrul “Exatlon”, Valentin Chis, sau Bruce cum este alintat de coechipierii sai, are una dintre cele mai interesante povesti de succes dintre atletii ramasi in cursa pentru marele premiu.
Discret in legatura cu relizarile lui sportive, Bruce are un palmares impresionant de medalii si premii castigate prin practicarea a doua sporturi ce par diametral opuse: tir si dans.


Cea care i-a dat viata a fost si cea care l-a incurajat si sprijinit mereu in ceea ce a facut. Doamna Anuta Chis, de profesie invatatoare, a fost si este o adevarata prietena pentru fiii sai, Valentin si fratele sau mai mare, Gabi. Despre copilaria si adolescenta performerul “Exatlon”, isi aminteste cu drag.
“Valentin a fost un copil pe care si l-ar fi dorit orice parinte. A fost si este un copil extraordinar de bun si foarte cuminte. Nu ne-a creat probleme de nici un fel. Intotdeauna a fost timid si introvertit. In clasa a sasea a fost selectat de la scoala pentru tir si asa a inceput cariera sa sportiva. S-a dedicat tirului mai bine de sase ani, a fost extrem de muncitor. A fost si campion national la juniori, vicecampion national, la Seniori, a fost selectat pentru a participa la campionatul european, insa nu stiu exact ce s-a intamplat, a fost selectat al treilea, dar a plecat al patrulea si cred ca in acel moment s-a produs o ruptura. Ceva in aceasta selectie nu i-a placut. Valentin este un copil foarte corect si de cuvant”, povesteste emotionata mama atletului.

 
Aceasta dezamagire l-a dus, in jurul varstei de optsprezece ani – o varsta destul de inaintata pentru a mai face performanta, in sala de dans, hotarat sa reuseasca si in acest sport extrem de solicitant.
Doamna Chis isi aminteste cu emotie efortul impresionant pe care Valentin l-a despus pentru a-si indeplini visul de a deveni coregraf.
“S-a hotarat sa urmeze coregrafia si, el facuse un liceu de matematica-fizica; a inceput sa ia lectii de balet si i-a placut foarte mult, dar a si muncit. Isi  dadea la o parte covorul si exersa sfoara si spagatul pana vomita. Dupa care se ridica si continua. Efortul a fost urias. De la un sport static cum este tirul, unde pozitia si rigiditatea sunt de baza, sa ajungi la mobilitatea baletului la 18 ani nu a fost deloc usor. Dar si-a dorit foarte mult sa faca dans si s-a tinut de asta”.
Prima auditie in cadru oficial a avut-o pentru preselectia unui show de dans. Juriul, impresionat de talentul tanarului oradean, l-a asteptat sa-si dea una din probele de Bacalaureat pentru a-l vedea si a doua oara performand pe scena. Pasionat de lectura si mereu cu o carte in ghiozdan, Valentin si-a luat destinul in maini imediat dupa terminarea liceului. Dansul a fost cea mai buna forma de comunicare cu cei din jurul sau. Prin dans s-a facut remarcat si inteles.
“In momentul in care urca pe scena, se transforma. Din acel moment, nu mai este nici timid, nu mai este rusinos, atunci se dezlantuie. Este foarte modest si cred ca si foarte perfectionist, niciodata nu se opreste, tot timpul e loc de mai bine, si asta e un lucru bun. Isi doreste tot timpul sa fie mai bun, este foarte determinat. Modelul lui in dans este Brian Friedman. A plecat la New York din 2009 ca sa il vada pe acesta. A avut foarte multa incredere il el si Brian Friedman l-a remarcat si l-a invitat la o serie de workshop-uri”, rememoreaza cu mult dor in glas doamna Chis.
Esecul admiterii pe locurile fara plata la UNATC la sectia Coregrafie a reprezentat o lovitura pentru Valentin. Din pacate, familia nu putea sustine costurile de scolarizare cu plata, care se ridicau la 3000 de Euro anual, chiar luand in considerare si banii pe care “faimosul” de la “Exatlon” ii castiga deja din diversele proiecte in care era implicat.
“Dar a avut un parcurs ci cu avantaje si dezavantaje. Faptul ca nu a fost admis la facultate i-a dat posibilitatea sa se dezvolte dansand. A dansat cu Razvan Mazilu si cu Massimo Gerardi care chiar l-a incurajat spunandu-i ca daca vrea sa danseze pe scenele mari, trebuie sa aiba talent, nu diploma”, a precizat mama lui Bruce care este cel mai infocat fan al emisiunii.
“Ma doare fiecare cazatura, ma dor scandurile din cotet si impreuna cu sotul ii indemnam, din fata micului ecran, sa mearga mai tare sau sa aibe grija pe traseu. Inchidem si fereastra si usa si atunci ne dezlantuim. E un concurs dur, un concurs care este pe placul lui Valentin care mereu doreste sa isi testeze limitele. Eu cred ca se bucura ca a mers. Sunt convinsa ca ii este foarte greu, dar s-a adaptat. La traseu a evoluat extraordinat de mult.
Are o viteza extraordinara si sunt foarte multumita ca se si protejeaza.
  S-a lovit in cadrul unei probe si m-a durut. Eu cand ii vad atat de raniti am asa un gol in stomac”.
Mama campionului spune ca indiferent de momentul in care fiul sau va iesi din aceasta dura competitie televizata, acesta se va intoarce shimbat in bine si va fi mai bogat in modul de a relationa cu cei din jur. “Ne-ar ajuta pe toti cate un Exatlon”, concluzioneaza mama lui Valentin.
 

Citeste mai multe despre: